Prikrivena glad i stari način prehrane

Da li ogladnite između obroka? Uzimate obilne obroke, ali nekako, ipak, niste zadovoljni, jer vas muči prikrivena glad.

Prikrivena glad i stari način prehrane
Suvremenom čovjeku potreban je doručak koji će se sastojati od voćnog soka, jaja, prepečenog crnog kruha, kuhanog žita sa suhim grožđem, mlijeka i voća, a ne od kave i nekih krafni.

Prikrivena glad je ono što npr. današnje mlade čini uvijek spremnim da uzmu obilan obrok. Pogledajte mladog studenta kako objeduje u nekom od restorana – samoposluživanja, pa ćete se upitati hoće li taj biti ponovno gladan. Međutim, prije nego mu se završi popodnevno predavanje on će osjetiti jaku glad. Zbog toga će požuriti do obližnjeg lokala da štogod pojede. Žrtva je prikrivene gladi.

On svom organizmu koji je još u razvoju uskraćuje potrebne vitamine i minerale, ali ga zasićuje kolačima i masnoćama, nanoseći mu tako veliku štetu. Zbog toga osjeća zamor i tromost, jer njegovom organizmu nedostaju svi vitamini iz skupine B. Koža mu postaje bubuljičava, a to stvara kompleks manje vrijednosti. To bi se sve, ipak, moglo popraviti smirenjem njegove prikrivene gladi.

Neke se dobro uhranjene domaćice ponose time kako su vješte u pripremanju raznog tijesta, peciva, kolača i drugih poslastica. Niste se u njihovoj kući upravo ni okrenuli, a one u svojoj kuhinji već mijese kakav kolač ili pitu. Zato da bi vas bolje ugostile.

Zdravija vrsta hrane

Takve domaćice, kao po pravilu, nikada ne pripremaju onu zdraviju vrstu hrane od svježeg povrća, a ne cijene mnogo ni takve poslastice kao što je npr. voćna salata. One smatraju bezvrijednim sve ono, što nije izašlo iz pećnice.

Tako će svi ukućani, majka, otac i djeca, patiti od prikrivene gladi. Njihov jelovnik sadrži mnogo bijelog kruha, raznih sendviča, pržena mesa, krumpira različito pripremljenog, makarona sa sirom, pudinga, pita i drugih kolača, kolačića i uštipaka, s kavom i sladoledom – sve sa dosta kalorija, ali s malo ili ništa vitamina i mineralnih soli.

NE PROPUSTI  Prehlada se veže i za zapušteno duhovno zdravlje

To zadovoljenje skrivene gladi neodoljivo podsjeća na onaj stari način prehrane, prema kome se obilnim obrocima moraju “dobro poduprijeti rebra” poslije čega će se čovjek osjećati jakim i kršnim. Takvi obroci malo će utoliti pritajenu glad, ali će čovjeka snabdjeti kalorijama da bi mogao raditi od sunčanog izlaska do mraka.

Suvremenom čovjeku potreban je doručak koji će se sastojati od voćnog soka, jaja, prepečenog crnog kruha, kuhanog žita sa suhim grožđem, mlijeka i voća, a ne od kave i nekih krafni. Mnogo je korisnije imati obrok sastavljen od krumpira kuhanog u ljusci, varivo od svježeg povrća, zelenu salatu i uz to crni kruh i mlijeko, nego objed od masnih i teških jela koja ne daju ništa drugo osim kalorija.

Večere trebaju biti jednostavne i lake: svježi sir i crni kruh, voćna salata s naribanim bademom, mlijeko s nešto meda, a na kraju možda i koja kockica celera.

Prikrivena glad se ne može jednostavno objasniti

Tu tzv. prikrivenu glad nije jednostavno i lako objasniti. Ipak, postoji razlog zbog kojega čovjek osjeća glad, iako je uzeo veoma obilan obrok. Razlog je najviše u tome, što nije upotrebljavao onu hranu koja je bila potrebna njegovom organizmu.

Suvremeni čovjek u najvećem broju slučajeva ne uzima hranu koja sadrži sve vitamine B skupine, željezo i proteine. Umjesto takve, on obično troši samo kaloričnu hranu od koje se deblja. Te osobe najčešće su žrtve prikrivene gladi, koja nastaje smanjenjem količine šećera u krvi. Kad u svoj organizam unesete šećer, gušterača, to jest, organ koji se stručno – medicinski naziva – pankreas, izlučuje u krvotok inzulin, kako bi se razložio i iskoristio primljeni šećer. Zbog toga dolazi do pada količine šećera u krvi ispod normalne količine. Takvo stanje prouzrokuje – osjećaj gladi. Tada čovjek želi šećer, kolače, druge poslastice i kaloričnu hranu. Poslije toga dolazi do trenutnog povećanja, a zatim naglog pada količine šećera u krvi…

NE PROPUSTI  Čuvarkuća je "uvijek živa" i djelotvorna za zdravlje

Da biste zadovoljili ili potpuno svladali tu prikrivenu, i nepravilnom prehranom izazvanu glad, izmijenite svoj jelovnik. To će vam također pomoći i da se oslobodite svojih suvišnih kilograma.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obevezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: