Rotkva može pomoći u čišćenju jetre

Rotkva može pomoći u čišćenju jetre
Zdravlje iz prirode

Rotkva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije hipokotilski gomolj. U donjem dijelu je korijen, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Gomolj može biti okruglog, ovalnog ili valjkastog oblika. Izvana je naJčešće crne boje, ali ima kultivara smeđe i krem bijele boje. Unutrašnje tkivo je bijelo, sočno i jedro. Na cvjetnoj stabljici visine 1,5 m, nalaze se grozdaste cvati s cvijetovima bijele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je komušica s oko 6 – 8 sjemenki. U 1 g može biti 100 – 160 sjemenki.

Zahvaljujući svom mirisu i okusu, u prehrani se koristi uglavnom kao aperitiv, potiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

Kako se sije rotkva

Minimalna temperatura za klijanje iznosi 1 – 2 ºC, a pri 20 ºC niče već za 2 dana. Optimalna temperatura za rast i razvoj iznosi 15 – 20 ºC.

Za kasnu proljetnu i ljetnu sjetvu potrebno je navodnjavanje da se omogući jednolično nicanje.

Najbolje uspijeva na srednje teškim, ilovastim tlima, bogatim humusom, dobre strukture i propusnosti uz pH 5,6 – 7.

Rotkva se ne smije sijati na istome mjestu 3 do 4 godine, niti joj smije prethoditi druga kupusnjača. Uzgaja se nakon kulture gnojene organskim gnojem.

Tlo se obrrađuje na 20 – 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina izravna i obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja.

Gnojidba rotkve usklađuje se prema planiranom prinosu i zalihama hraniva u tlu. Dušik se primjenjuje u više navrata da se izbjegne prenagli rast, koji može uzrokovati spužvasti korijen. Za ostvarenje prosječnog prinosa od 100 kg/100 m2 rotkve preporučuje se gnojidba s 0,25 kg dušika, 0,1 kg fosfora i 0,5 kg kalija.

NE PROPUSTI  Mikrodermoabrazija je učinkovit tretman protiv bora

Navodnjavanje i ostalo

Međuredna kultivacija i navodnjavanje kišenjem poslije sjetve i tijekom vegetacije osigurava stabilan prinos i kvalitetu rotkve.

Najčešće se uzgaja izravnom sjetvom, ali je moguć i uzgoj iz presadnica. Sije se na otvoreno kada se temperatura ustali iznad 12 ºC, što u kontinentalnom području bude u drugoj polovici travnja. Može se sijati sve do sredine srpnja, pa se može uzgajati i kao postrni usjev nakon ranog krumpira, graška ili žitarica. Sije se na gredice uz razmak 25×20 cm, odnosno 20 sjemenki po m2. Ovisno o krupnoći sjemena i načinu sjetve potrebno je 4 – 8 kg sjemena po hektaru.

Rani kultivari beru se 50 – 60 dana nakon sijanja. Na lakšim se tlima rotkva može čupati ili vaditi odgovarajućim iskapačem. Jesenska rotkva obično se vadi u listopadu ili početkom studenoga, odstranjuje se lišće i pakira u duboke letvarice ili mrežaste vreće od sintetskih vlakana za opremu na tržište. Prinosi mogu iznositi od 20 – 50 kg/ha.

Slaže se u vezice ili nakon obrezivanja lišća pere i pakira u perforirane PE vrećice za jediničnu prodaju. Rana rotkva s lišćem može se skladištiti do 2 tjedna pri temperaturi od 0 ºC i relativnoj vlazi zraka 95 %, a bez lišća do mjesec dana. Jesenska rotkva najčešće se skladišti u podrumima i trapovima, gdje se može održati 4 – 6 mjeseci.

Rotkva kao lijek

Narodna medicina nudi jednostavne recepte pod uvjetom da je jetra zdrava. Čišćenje nije uputno jedino ako u jetri i žučnoj kesi ima kamenčića, ako osoba ima dijabetes, prehladu, gripu i druge zarazne bolesti, osjeća opću slabost ili se pogoršava neka od kroničnih bolesti. Isto se odnosi i na osobe pod stresom, trudnice i majke koje doje bebu.

Recept

Iscijedite sok od 10 kg oprane i neoguljene crne rotkve. Trebalo bi da dobijete 3 l soka. Iscijeđeni sok čuvajte u hladnjaku. Preostala vlakna nakon cijeđenja pomiješajte sa šećerom, u odnosu kilogram vlakana sa 500 g šećera, i u to dodajte 300 g meda. Dobijenu mješavinu stavite na toplo mjesto.

NE PROPUSTI  Mate čaj ima niz ljekovitih svojstava za zdravlje čovjeka

U početku čišćenja jetre uzimajte po žličicu soka, sat vremena nakon svakog obroka. Dozu postepeno povećavajte do jednog decilitra. Kada sav sok popijete počnite sa dodavanjem pripremljene mješavine od vlakana u jelo, od dvije do tri žličice po obroku.

Upućeni tvrde da ovaj narodni lijek, osim što pročišćava jetru, jača srce i pluća. Za vrijeme terapije izbjegavajte masnu i ljutu hranu.

U teglu od 3 l stavite na komadiće isjeckane, 3 oprane neoguljene rotkve. U to dodajte 3 žličice pšeničnog brašna i 500 g šećera. Teglu ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu dva dana. Nakon toga u tu smjesu dodajte 700 g suhog grožđa, 4 šoljice šećera i pola šoljice vode. Uz svakodnevno miješanje ostavite da sve odstoji sedam dana, a zatim sadržaj procijedite.

Od mješavine bi trebalo da dobijete oko jednu litru soka. Uzimajte po žličicu soka 3 puta na dan, 30 minuta prije obroka. Kada ispijete svu količinu napravite tromjesečnu pauzu, a onda cijei postupak ponovite, sa pauzama još 2 puta.

IZVOR: zdravljeokoline.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: