Vjerovali ili ne broj 10

U ovoj objavi možete pročitati mnoge zanimljivosti iz rubrike Vjerovali ili ne broj 10. Nadamo se da će vas te zanimljivosti zabaviti.

Vjerovali ili ne broj 10
Živimo u vremenu kad je malo toga – nemoguće. Ono što nam se jučer činilo fantazijom, danas je realnost.

12 zanimljivosti iz kategorije Vjerovali ili ne broj 10

Jednog travanjskog poslijepodneva 1953. godine mnogi su svjedoci vidjeli lopova koji je upravo provaljivao u kuću u jednoj otmjenoj četvrti Chicaga. Pred sudom su bili jedinstveni pri identifikaciji provalnika. Bio je to 32 – godišnji William Brooks.

Policija je u automobilu osumnjičenog pronašla izvijač koji je savršeno odgovarao tragovima provale. Slučaj je, dakle, bio kristalno jasan. Ipak, policija nije znala što da radi.

Na sudskoj raspravi Brooks je tvrdio da je nevin, jer je u vrijeme kad se odigrala provala bio – mrtav. Njegov je branitelj ispitao Brooksov iskaz i utvrdio sljedeće:

U travnju iste godine, Brooks je bio otpušten iz bolnice u kojoj je boravio zbog čira na želucu. Zabunom, njegova je povijest bolesti pripisana drugom čovjeku – istog imena. Taj drugi je – umro u bolnici.

U vrijeme kada je nepoznati počinitelj provaljivao u kuću, Brooks je bio u upravi bolnice da bi pojasnio nesporazum. Naravno, uprava bolnice je to posvjedočila, pa je sud oslobodio Brooksa. Obrazloženje je bilo jedinstveno. U vrijeme provale, Brooks je, naime, gledano sa stanovišta zakona bio – mrtav!

Dvojbe izvanzemaljaca

Već odavno su izvanzemaljci pronašli pogodno mjesto na kojem su osnovali svoju koloniju, tvrdi astronom Michael Papagiannis sa Sveučilišta u Bostonu. To je pojas asteroida između Jupitera i Marsa.

U tom pojasu, tvrdi Papagiannis, ima mnogo sirovina koje su potrebne vanzemaljcima da bi preživjeli. Osim toga, taj je pojas toliko blizu Suncu da omogućuje ekonomično trošenje sunčeve energije. Naravno, u tom pojasu ima mnogo asteroida, tako da izvanzemaljci nemaju problema s – parkiranjem svemirskih brodova.

Krajolik pun kamenja skriva njihove brodove od oka znatiželjnih Zemljana. Oni, zapravo, još nisu odlučili što će sa Zemljanima, tvrdi Papagiannis. “Mi smo toliko tehnološki napredovali da bismo mogli postati prava napast za Svemir. Izvanzemaljci sada, vjerojatno, razmišljaju trebaju li nam pomoći ili bi bilo bolje da nas – unište!”, misli Papagiannis.

Monstrum iz Tasmanije

Uzgajivač stoke Ben Fenton i nekoliko njegovih radnika ugledali su u lipnju 1960. godine na obali Tasmanije nešto krajnje neobično. Čudno stvorenje bilo je okruglo, veliko možda šest metara u promjeru, a visoko oko 1,5 metar. Tijelo mu je bilo prekriveno kratkom kovrčavom dlakom.

Fenton je pozvao policiju, a pridružilo se i nekoliko prirodoslovaca i drugih znanstvenika, ne bi li otkrili o kakvoj je životinji riječ.

Čudovište je imalo nevjerojatno čvrstu kožu, debelu jedan centimetar, tako da je bilo gotovo nemoguće uzeti probne uzorke. Nakon što su životinju “obrađivali” s oštrim sjekirama gotovo sat vremena, konačno je znanstvenicima uspjelo otkinuti dio bijelog tkiva.

Ispitivanja su, međutim, postavila više pitanja nego što su pružila odgovora. Životinja, naime, nije pripadala ni jednoj poznatoj vrsti na Zemlji. Osnovana je grupa stručnjaka, no ni ona nije mogla pružiti zadovoljavajuće odgovore na brojna pitanja. Tako je monstrum iz Tasmanije bio i ostao neriješena zagonetka.

NE PROPUSTI  Vjerovali ili ne broj 5

Vjerovali ili ne broj 10: Dijete odraslo među vukovima

U okolini Sultanpura u Indiji pronađeno je 1976. godine dijete koje se igralo s – vukovima. Bilo je staro, kako su procijenili liječnici, oko osam godina. Nokti su mu bili nalik na pandže, kosa na glavi mu je bila bujna i posve zamršena. Dijete je bilo nalik na medvjeda.

Seljani su mislili da će se dijete pripitomiti, odgojiti i naučiti ga nekom korisnom poslu. No, svi su se napori pokazali uzaludnim, pa je dijete smješteno u dom za beskućnike u gradiću Prem Nivas, gdje su se misionari brinuli o njemu. Nazvali su ga Bhaskar, no nije moglo izdržati novu okolinu i umrlo je 1985. godine.

Strastveni poljupci – smrtonosni poljupci

Mladi, tek vjenčani par u sjeveroistočnoj Kini, povukao se od gostiju da bi uživao u svojoj ljubavi. Novopečeni muž je strastveno ljubio u vrat svoju izabranicu. Odjednom, gosti su začuli stravičan krik. Kad su provalili u sobu, imali su što vidjeti. Mladenci su ležali u krevetu bez svijesti. Smjesta su ih odvezli u bolnicu, gdje je mlada žena ubrzo umrla. Liječnici su ustanovili da su strastveni poljupci muža izazvali kod žene toliko lupanje srca da je ona podlegla srčanom udaru.

Bermudski trokut – izvor energije

Tom Gary u knjizi Avanture medija amatera misli da destruktivne energije što nanose toliko nevolja u Bermudskom trokutu, dolaze s jednog mjesta ispod površine mora. Smatra da se u tom području nalazi energetska mreža koja je vrh izvjesne energetske jezgre. Ta energetska jezgra prožima jezgru globusa, ali i Zmeljinu koru. Kad se stvore povoljni uvjeti, kroz tu mrežu posve iznenada poteče energija. Ona izaziva magnetske i druge anomalije koje onemogućavaju upravljanje u tom području.

Crna zvijezda Hopi – Indijanaca

Prema izračunima američkih Hopi indijanaca naše će Sunce prestati postojati nedugo nakon godine 2000. Taj će događaj izazvati pojava tamne zvijezde, koja se približava našem planetu. Kraj Sunca bit će također najavljen neobičnim, plavim cvijetom, što će procvjetati u pustinji.

Navodno je nedavno u pustinji Novog Meksika otkriven upravo takav, dosad nepoznat cvijet.

Piramide građene od – betona!

Zagonetka, kako su građene egipatske piramide, trajno muči znanstvenike. Kemičar Joseph Davidovitz sa Sveučilišta u Barryju, misli da je razotkrio tajnu starih Egipćana. Kameni blokovi, od kojih su građene piramide su, zapravo, od – kvadrata načinjenih od betona. U taj betun su Egipćani stavljali više od 12 prirodnih sastojaka, uključujući vapno i školjke. Jedino su tako mogli postići da spojevi površine blokova, odnosno kvadara, budu gotovo idealni, tvrdi Davidovitz.

Drugi život Elvisa Presleya

Neki je vozač autobusa na dijelu ceste što je prolazio kroz šumu, ugledao neobičnu vatrenu loptu. Kad se zaustavio da bi uzeo putnike, jedan vrlo ljubazan mladić mu se učinio poznatim. Kad su ugledali svjetla Memphisa, vozač je prepoznao mladića. Bio je to Elvis Presley, koji je umro prije tri godine.

NE PROPUSTI  Vjerovali ili ne

U knjizi Drugi život Elvisa, psihijatar Raymond Moody je sakupio brojna svjedočanstva o pojavi pokojne rock – zvijezde širom SAD. Neka žena, psihijatar, koja je upoznala Elvisa dok su oboje još bili djeca, čvrsto vjeruje da se Elvis, nakon što je pokopan, pojavio u nekoj ordinaciji. Savjetovao joj je kako da bolje uredi vlastiti život. Jedna druga žena, opet, tvrdi da se pokojni Elvis iznenada pojavio u rodilištu gdje je ona očekivala bebu da bi joj pomogao kod teškog poroda.

Moody je ustanovio da je Elvis imao značajnu ulogu i u nekim drugim paranormalnim pojavama. Neki njegov obožavatelj priča kako mu se Elvis ukazao noć prije smrti u snu i rekao: “Ovo je moj posljednji koncert!”

Misteriozna smrt ptica

U siječnju 1978. godine letjele su mnoge guske iznad Norfolk Countyja u Engleskoj. Odjednom, sve su pale na tlo. Na dionici ceste od 45 kilometara nađeno je 136 mrtvih gusaka. Daljnjih 105 palo je nedaleko obližnje farme, dok su druge pronađene mrtve u okolini u grupama od dvije do 14 gusaka.

Obdukcija je pokazala da guske nisu ubili lovci, a ni pogodak munje. Kod nekih su pronađeni ugrušci krvi u plućima, kod drugih je rastrgana jetra, a kod nekih je utvrđeno unutarnje krvarenje.

Znanstvenici pretpostavljaju da su se guske iznenada našle u hladnoj zračnoj masi, karakterističnoj za tornado. Vrtlog tornada ih je povukao u visinu, što je izazvalo velike promjene u pritisku zraka. Na velikim je visinama došlo do unutarnjih krvarenja i drugih pojava koje su prouzročile smrt nesretnih ptica.

Proročanstvo Julesa Vernea

Poznati francuski pisac, preteča znanstvene fantastike, Jules Verne, pisao je u drugoj polovici 19. stoljeća o putovanju na Mjesec. Posada je, prema tom autoru, poletjela sa Floride. Trebalo joj je do Zemljinog trabanta 73 sata i 13 minuta. Gotovo je nevjerojatno, ali prvi čovjekov let na Mjesec sa Apollo 11 trajao je 73 sata i 10 minuta.

Vjerovali ili ne broj 10: Prosanjala smrt muža

Winnie Wilkinson iz Sheffielda u Engleskoj nije imala običaj spavati nakon ručka. Jednom je u ljeto 1962. godine ipak legla. Uskoro je usnula uznemirujući san. Sanjala je da je netko snažno zakucao na njena vrata. Kad je otvorila vrata, ugledala je nepoznatu ženu. Čula je kako govori da se njen suprug teško ozlijedio. Žena je objasnila da je pao sa skele i da je tražio da se nesreća javi njegovoj ženi.

Kad se probudila, zabilježila je točno vrijeme sna. Napisala je: 15 dati i 12 minuta. Winnie se namjeravala rastati s mužem i živjeli su odvojeno. Ipak, bila je duboko uznemirena snom. Nazvala je gradilište, ali joj je bilo rečeno da je s njenim mužem sve u redu. Sljedećeg dana, u 15 sati i 12 minuta, on je pao sa skele i poginuo.

Možda će vas zanimati i ovo: