Biografija Al Pacina – Biografije poznatih

Biografija Al Pacina - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Al Pacina, poznatog američkog filmskog glumca. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Vlade Gotovca” ili “Vlado Gotovac” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o kradljivcima vaše energije.

Kratka biografija Al Pacina

Al Pacino je rođen 25. travnja 1940. godine u New York (SAD). Otac mu je bio Talijan a majka Amerikanka. Kada je imao dvije godine, roditelji su mu se rastali, te se s majkom preselio u Bronx, živjeti s djedom i bakom, koji su podrijetlom bili sa Sicilije. Njegov otac se preselio u Kaliforniju, gdje je bio vlasnik restorana. Kasnije je Al Pacino pohađao školu glume na Manhattanu.

Glumačka karijera

1960-te

Al Pacino je talentiran za glumu još od djetinjstva, bez obzira što je ostao bez novca i krova nad glavom. Na TV ekranu se prvi put pojavljuje 1968. godine u televizijskoj seriji N.Y.P.D., te iste godine na filmu, “Me, Natalie”.

Biografija Al Pacina – 1970-te

1971. godine glumi u filmu “The Panic in Needle Park”. Al Pacino se počeo proslavljati nastupima u mafijaškom filmu Kum (1972.) i u filmu “Serpico” (1973.). Za ulogu Michaela Corleonea, redatelj Coppola odabrao je Al Pacina. Ta uloga mu je donijela prvu nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca 1973. godine.

1974. godine, u filmu “Kum II”, Al Pacino nastavlja glumiti Michaela Corleonea. 1975. godine postiže  novi uspjeh filmom “Pasje poslijepodne”, gdje je glumio pljačkaša banaka, Johna Wojtowicza. Pacino je glumio i u kazalištu, a za ulogu u predstavi “The Basic Training of Pavlo Hummel”, dobija drugu nagradu Tony. Nastupio je u glavnoj ulozi u predstavi “Richard III”.

NE PROPUSTI  Biografija Miroslava Škore - Biografije poznatih

1980-te

Početkom 80-tih, Pacinova karijera je pala, ali 1983. godine mu je porasla popularnost nastupom u filmu “Lice s ožiljkom”. Za ulogu kubanskog kralja narkotika Al Pacino je zaradio nominaciju za Zlatni globus. 1985. je glumio u filmu “Revolucija”. Nakon kritike za taj film, vratio se kazalištu, te 1989. godine je glumio u filmu “More ljubavi”.

Biografija Al Pacina – 1990-te

1990. godine nastupa u filmu “Dick Tracy”, te je za ulogu u tom filmu nominiran za Oscara. Poslije glumi u filmu “Kumu III”. Za nastup u filmu “Miris žene” (1992.) osvoja Oscara za najbolju glavnu ulogu. Iste godine je bio nominiran i za najbolju sporednu ulogu u filmu “Glengarry Glen Ross”. Kasnije glumi u uspješnim krimi filmovima kao što su “Carlitov način” (1993.), “Donnie Braco” (1997.), “Probuđena savjest” (1999.) i “Nesanica” (2002.). 1995. godine Al Pacino je nastupio u filmu  “Vrućina”. 1997. godine Al Pacino je glumio Sotonu u nadrealnoj drami “Đavolji odvjetnik”. Pacino je odbio dosta velikih uloga u svojoj karijeri,. Al Pacino je dobio i svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu.

2000-te

2003. godine nastupa u HBO-ovoj miniseriji “Anđeli u Americi”. Uz to je glumio u kazalištu, a okušao se i u režiranju filmova. Na AFI-jevoj listi 100 najboljih pozitivaca i negativaca u zadnjih 100 godina, Al Pacino je drugi glumac koji se pojavio na obje liste: na “listi pozitivaca” s ulogom Franka Serpica, a na “listi negativaca” s ulogom Michaela Corleonea.

KOMENTIRAJTE AL PACINA

Možda će vas zanimati i ovo: