Biografija Ivice Račana – Biografije poznatih

Biografija Ivice Račana - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Ivice Račana, poznatog hrvatskog političara. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Brucea Willisa” ili “Bruce Willis” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto 15 najzdravijih vrsta povrća.

Kratka biografija Ivice Račana

Ivica Račan je rođen 24. veljače 1944. godine u Ebersbachu (Njemačka), a umro je 29. travnja 2007. godine u Zagrebu (Hrvatska). Račanovi roditelji su bili zarobljenici u njemačkom logoru u kojemu su se upoznali. Račanova majka Marija je kasnije iz logora otišla na imanje jedne Njemice kojoj je pomagala oko imanja. U toj kući je rođen Ivica Račan. Kasnije je ta Njemica Račana i njegovu majku poslala kod svoje sestre u Dresden. Tamo su uspjeli preživjeti teško savezničko bombardiranje 1945. godine.

Kada je završio rat, otac Ivice Račana je izašao iz logora. Ponovno se sreće s obitelji s kojom je živio kratko vrijeme u Bratislavi, a onda su se vratili u Hrvatsku. Pošto je otac Ivice Račana ranije imao farmu u Švicarskoj, komunistička vlast mu je davala zadatke da osniva poljoprivredne i peradarske farme. Radi toga se Ivica Račan sa roditeljima često selio. Selili su u Božjakovinu, Kutjevo i na kraju u Slavonski Brod. Račanov otac je umro 1966., a majka mu se 1970. godine preselila u stan u Slavonskom Brodu.

Račanova politička aktivnost

1959. godine postaje članom Saveza komunista Hrvatske. 1972. godine Ivica Račan stupa u Gradski komitet Zagreba, a zatim u Izvršni komitet Saveza komunista Hrvatske gdje je bio zadužen za komunističku ideologiju. 1978. kada postaje član Predsjedništva Centralnog komiteta SKH. 1978. postaje direktor škole Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) “Josip Broz Tito” u Kumrovcu. Od 1986. do 1989. bio je član Predsjedništva CK SKJ.

NE PROPUSTI  Biografija Lionela Messia - Biografije poznatih

U prosincu 1989. godine izabran je za predsjednika CK SKH. U to vrijeme je objavljeno da će se u Hrvatskoj provesti višestranački izbori. U siječnju 1990., na 14. kongresu SKJ je predvodio hrvatsko izaslanstvo, te se otvoreno sukobio sa Slobodanom Miloševićem. Nakon toga, slovensko izaslanstvo napušta kongres, te i Račan, zajedno s hrvatskim izaslanstvom, čime je označen kraj vladavine SKJ.

Biografija Ivice Račana – Prvi izbori u RH i oporba

Na izborima u travnju i svibnju 1990. godine pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica, a SKH sa oko 35% glasova osvaja 72 zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. SKH je mirno predala vlast HDZ-u. Krajem 1990. godine SKH mijenja ime u SDP – Stranka demokratskih promjena, a 1993. u SDP – Socijaldemokratska partija Hrvatske. 1992. godine, na parlamentarnim izborima SDP osvaja jako nizak broj glasova, te jedva ulazi u sabor.

Koalicija i vlada 2000. – 2003. godine

U siječnju 2000., na parlamentarnim izborima koalicija SDP-HSLS je osvojila 38.7% glasova, te se uspostavila vlada koalicije šest stranaka. Ivica Račan je postao premijer. Od 2000. do kraja 2003. godine, vlada Ivice Račana je rasprodala 90,8% hrvatskih banaka. To je kasnije utjecalo na propadanje brojnih proizvodnih pogona prehrambene, tekstilne i metalurške industrije te zatvaranja brodogradilišta.

Biografija Ivice Račana – Politika od 2003. i smrt

Na parlamentarnim izborima 2003. godine, SDP gubi izbore, te postaje najjača oporbena stranka. Ivicu Račan postaje zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. U siječnju 2007. g. liječnici otkrivaju da Račan boluje od malignog tumora, te od posljedica tumora on umire 29. travnja 2007. godine.

KOMENTIRAJTE IVICU RAČANA

NE PROPUSTI  Biografija Johna Waynea - Biografije poznatih

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.