Borove iglice su preventiva za mnoge bolesti

Borove iglice su preventiva za mnoge bolesti
Zdravlje čovjeka

Borove iglice vjerojatno nisu najočitiji izbor u potrazi za ljekovitim biljem, ali sadrže iznenađujuće visoke količine C vitamina u odnosu na ostale vrste drveća. Bor je ujedno crnogorično stablo rasprostranjeno po čitavoj Europi zbog čega su njegove iglice zaista lako dostupne svima.

Kao što je poznato, vitamin C od ključne je važnosti za ljudski imunološki sustav jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upalnih stanja organizma.

Borove iglice su bogate i vitaminom A

Također, C vitamin jedan je od najvažnijih komponenti kolagena koji je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim C vitamina, borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema.

Recept za med od borovih iglica

Sastojci:

– 1 kg iglica bora, jele ili smreke
– 1 kg šećera ili med
– 1 limun

Priprema:

Uzmete jednu staklenku i stvaljajte red borovih iglica, pa red šećera sve do vrha. Zatvorite staklenku i ostavite na sunčanom mjestu oko trideset dana. Povremeno okrenite staklenku.

Preventiva i pomoć u liječenju

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima, a također i pomoći u liječenju istih zbog regenerativnih sposobnosti kolagena.

Borove iglice također sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje te tako izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a može pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Istovremeno, antiseptičko djelovanje esencijalnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva.

Visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi.

Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

NE PROPUSTI  Energija vode je dobar put do zdravlja

Borove iglice mogu biti dobre i za čaj

Iako se od suhih borovih iglica može skuhati klasičan blagotvorni čaj, manje je poznato kako nam one mogu poslužiti i u pripremi meda odnosno sirupa koji se može koristiti svakodnevno uz prethodnu jednostavnu pripremu.

Priprema meda od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali med treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.

Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka.

Med od borovih iglica smiju koristiti i djeca starija od 1 godine.

Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka jer određeni aktivni sastojci u njima mogu naštetiti plodu.

IZVOR: zdravljeokoline.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: