Candyman (2010): Biografije i dokumentarni filmovi

Candyman (2010): Biografije i dokumentarni filmovi
Photo: YouTube HotDocsFest

Ispod možete vidjeti kratak opis za biografski i dokumentarni film Candyman. Ako vas zanimaju još neki žanrovi i filmovi, upišete u pretragu naziv žanra ili ime filma i kliknete “Search”.

Candyman

Godina filma: 2010.

Žanr: Biografski, dokumentarni film

Režija: Costa Botes

Uloge: ‘Weird Al’ Yankovic

Kratak opis filma:

Jelly Belly objavljuje službenu povijest slatkiša, ali ime izumitelja Davida Kleina ne može se pronaći. Uz ekscentričnog milijunaša, podmukle korporacije, puno šećera i čudnog Al Yankovića, ovo je nevjerojatna priča koja objašnjava zašto.

Trailer

Pročitaj još: Filmski žanr

Filmski žanr, vrsta igranih filmova srodnih tema i ikonografije koji su svrstani u određene kategorije. Ponekad se za skupine sličnih žanrova koristi pojam nadžanr, dok se istovremeno za tematski posebne podvrste pojedinog žanra koristi pojam podžanr. Jednako tako postoje i filmovi koji uspješno spajaju dva žanra pa se tu radi o hibridnim žanrovima (primjerice znanstveno-fantastični horor film). Često je kategorizacija filmova nejasna i prisutno je neslaganje oko toga kako ih treba definirati i klasificirati.

Većina filmskih žanrova ima svoj prototip u drugim umjetničkim izričajima, osobito u književnim žanrovima.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Film

Film (eng. film – kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Hrvatski naziv za film je slikopis. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.

Kao i drugi oblici umjetnosti, film je namijenjen publici. Filmovi se gledaju u posebnom prostoru za projekciju (kino), ili bilo gdje drugdje (video). Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Da li ste pogledali dokumentarni film Candyman i ako jeste, koja je vaša ocjena filma? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: