Egzorcizam ili istjerivanje đavla: Kako se obavlja?

Egzorcizam ili istjerivanje đavla: Kako se obavlja?
Istjerivanje đavla

Egzorcizam ili istjerivanje đavla je praksa koja zahtijeva određenu pozornost. Prema Novome zavjetu Krist je svojim učenicima dao vlast da izgone demone (Lk 9,1; Mk 16,17), pa neki kršćani danas mogu imati Božji dar u području egzorcizma (1 Kor 12,4-11).

Obavaljanje egzorcizma nije mala stvar. Ja ni u kom slučaju nisam stručnjak u tom području. Moji praktični savjeti više su rezultat proučavanja i prepoznavanja nego osobnog iskustva. Ne preporučam da svatko postane egzorcistom.

Svaki koji se iznenada suoči s demonskim djelovanjem može biti siguran da je Bog kroz Krista dao kršćanima vlast nad demonima (1. Iv 4,4; usp. Mk 16,17). Stoga preporučam da oni koji vjeruju da su od Boga obdareni za takvu zadaću, suočeni su s tim u nekoj prilici i dovoljno su zreli da se nose sa situacijom, trebaju raditi na izgonu demona.

Novoobraćenicima se općenito ne bi trebale dopustiti takve zadaće, no naravno, svatko se može moliti za izbavljenje pojedinca.

Egzorcizam – preduvjeti koji trebaju biti ispunjeni

Za kršćanina preduvjeti za obavljanje egzorcizma uglavnom odgovaraju odlikama navedenima u Poslanici Efežanima 6,10-18. Pobožan život, poznavanje Biblije i ustrajna molitva apsolutna su nužnost.

Preporučljivi su i molitva i post prije egzorcizma (Mk 9,29; Mt 17,21). Skupina crkvenih članova treba biti nazočna pri egzorcizmu, uključujući bar jednoga zrelog vjernika koji je već obavljao egzorcizme. Zastupnička molitvena skupina također se treba moliti za opsjednutu osobu.

Egzorcizam ili istjerivanje đavla u Svetom pismu

Možemo izvesti neke zaključke na temelju egzorcizma opisanih u Svetom pismu. Ponajprije, Isus nije provodio puno vremena razgovarajući s opsjednutim pojedincem, već je brzo izgnao demona (Mk 1,25; 9,25).

Zatim, egzorcizam u Svetom pismu nije zahtijevao suradnju opsjednutoga, tako da možemo pretpostaviti da se bar neki egzorcizmi mogu uspješno izvoditi na jednak način i danas. Slaganje pojedinca je poželjno, ali ne i nužno potrebno.

Nadalje, nazočnost opsjednutog pojedinca također nije uvijek obvezna. Neki su demoni bili izgnani iz daljine (Mt 15,21-28; Mk 7,24-30; usp. Dj 19,12). Potom, kršćani moraju demone izgoniti u ime Isusa Kirsta i Njegovom vlašću (Dj 4,8; 12; 16,18). Dalje, treba se odreći od svih grijeha, uključujući i okultističke aktivnosti, predmete i vjerovanja (Dj 19,17-20; Pnz 18,9-13).

Naposljetku, prema Svetom pismu nakon izgona demona postojao je opipljiv dokaz za to (Mt 12,22; Mk 7,25-30; 9,25-26; Dj 19,11-12). Naravno, najvažnija objektivna potvrda bilo je samo izbavljenje, odnosno iscjeljenje.

Promjena života nakon egzorcizma

Nakon izgona jednog demona ili više njih iz pojedinca, kršćani mu trebaju pomoći nastaviti svakodnevno moliti, proučavati Bibliju i dolaziti u crkvu.

Pokojni specijalist za okultno, Kurt Koch, preporučio je, među ostalima, da osoba koja je izbavljena prekine sve doticaje s okultizmom (uključujući i prijatelje koje se bave s okultizmom), bude ispunjena Duhom, pridruži se molitvenoj skupini i potraži savjetnika.

Autor: B. J. Oropeza; prema poglavlju iz knjige 99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju (Stepress Zagreb)

Prenosi: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: