High Sierra (1941): Filmovi Humphreya Bogarta

High Sierra (1941): Filmovi Humphreya Bogarta
Photo: YouTube Warner Bros.

Ispod možete pročitati kratak opis za triler, dramu, avanturistički, kriminalistički i akcijski film High Sierra (Visoka Sierra), kao i pogledati trailer za navedeni film. Ako vas zanimaju još neki filmski žanrovi i filmovi, upišete u pretragu naziv željenog filmskog žanra ili ime filma i kliknete “Search”.

Film High Sierra

Godina filma: 1941

Filmski žanr: Akcija, drama, krimić, avantura, triler

Režija: Raoul Walsh

Uloge: Arthur Kennedy, Willie Best, Henry Hull, Jerome Cowan, Humphrey Bogart i drugi glumci.

Kratak opis radnje filma:

Film se temelji na knjizi High Sierra autora W. R. Burnetta.  Roya ‘Mad Dog’ Earle bježi iz zatvora te želi da pomogne u nadolazećoj pljački. Kada pljačka pođe po zlu i čovjek je upucan i ubijen, Earle je prisiljen pobjeći, a s policijom i ljutitim novinarima za sobom. Na kraju se sklonio među vrhove Sierra Nevada, gdje dolazi do napete opsade.

Trailer

Pročitaj još: Filmski žanr

Filmski žanr, vrsta igranih filmova srodnih tema i ikonografije koji su svrstani u određene kategorije. Ponekad se za skupine sličnih žanrova koristi pojam nadžanr, dok se istovremeno za tematski posebne podvrste pojedinog žanra koristi pojam podžanr. Jednako tako postoje i filmovi koji uspješno spajaju dva žanra pa se tu radi o hibridnim žanrovima (primjerice znanstveno-fantastični horor film). Često je kategorizacija filmova nejasna i prisutno je neslaganje oko toga kako ih treba definirati i klasificirati.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Film

Film (eng. film – kožica, opna, tanki sloj) vizualna je projekcija u pokretu, najčešće ozvučena. Hrvatski naziv za film je slikopis. Razlika između filma i snimke je u tome što film gradi neko očekivanje koje zatim ispuni (npr. rijeka koja teče je snimka, a rijeka koja teče i zatim se ukaže brod je film). Filmska slika je ono što se pretežno razabire na temelju projekcije filmske snimke.

IZVOR: hr.wikipedia.org

Da li ste pogledali film High Sierra i ako jeste, koja je vaša ocjena filma od 1-10? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: