Jeremija 30: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Jr 30

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Jeremija 30. Jeremija je jedna od knjiga Svetog pisma i Staroga zavjeta. Pripada u velike proročke knjige. Pisac je prorok Jeremija, koji je doživio propast Izraela i Jeruzalema. Biblijska kratica knjige je Jr. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – POČETNA

Jeremija 30

Jr 30: 1 – 5

1 – Riječ koju Jahve upravi Jeremiji:
2 – Ovako govori Jahve, Bog Izraelov: “Upiši u knjigu sve ove riječi koje ti govorim.
3 – Jer evo dolaze dani – riječ je Jahvina – i promijenit ću udes naroda svoga Izraela i Judeje” – govori Jahve – “i vratit ću ih u zemlju koju u baštinu dadoh ocima njihovim.”
4 – Evo riječi što ih Jahve reče o Izraelu i o Judeji:
5 – Ovako govori Jahve: “Čujem krik užasa: strava je to, a ne mir.

Jr 30: 6 – 10

6 – Hajde, propitajte se i pogledajte: je li ikad muškarac rodio? A svi se muškarci za bedra hvataju kao porodilje! Zašto su sva lica izobličena i problijedjela?
7 – Jao, jer velik je dan ovaj, slična mu ne bi! Vrijeme je nevolje za Jakova, al’ će se izbaviti iz nje.
8 – Onoga dana – riječ je Jahve nad Vojskama – slomit ću jaram na njihovu vratu i lance ću njihove raskinuti. Više neće služiti tuđinu,
9 – već će služiti Jahvi, Bogu svojemu, i Davidu, kralju svome, koga ću im podići.
10 – Ne boj se, Jakove, slugo moj – riječ je Jahvina – ne plaši se, Izraele! Jer evo, spasit ću te izdaleka i potomstvo tvoje iz zemlje izgnanstva. Jakov će se opet smiriti, spokojno će živjeti i nitko ga neće plašiti – riječ je Jahvina –

NE PROPUSTI  Jakovljeva poslanica 4: Biblija i Novi zavjet

Jeremija 30: 11 – 15

11 – jer ja sam s tobom da te izbavim. Zatrt ću narode među koje te prognah, a tebe neću sasvim uništiti; al’ ću te kazniti po pravici, ne smijem te pustit’ nekažnjena.”
12 – Uistinu, ovako govori Jahve: “Neiscjeljiva je rana tvoja, neprebolan polom tvoj.
13 – Nema lijeka rani tvojoj i nikako da zaraste.
14 – Zaboraviše te svi ljubavnici, više za te i ne pitaju! Jer po tebi ja udarih k’o što udara neprijatelj, kaznom krutom za bezakonje i za mnoge grijehe tvoje.
15 – Zašto kukaš zbog rane svoje? Zar je neizlječiva tvoja bol? Zbog mnoštva bezakonja i grijeha silnih tvojih to ti učinih.

Jr 30: 16 – 20

16 – Al’ i oni što te žderu bit će prožderani, u ropstvo će svi dušmani tvoji; pljačkaši tvoji bit će opljačkani, i koji te plijeniše bit će oplijenjeni.
17b – Zvahu te ‘Protjeranom’ i ‘Sionkom za koju nitko ne pita’.
17a – Al’ ja ću te iscijeliti, rane ti zaliječiti” – riječ je Jahvina.
18 – Ovako govori Jahve: “Evo, izmijenit ću udes šatora Jakovljevih, smilovat ću se na stanove njegove: na razvalinama njegovim bit će opet grad sazidan, i dvori će stajati na starome mjestu.
19 – Iz njih će se čuti hvalospjev, i glasovi radosni. Umnožit ću ih i više im se neće smanjiti broj, ugled ću im dati i više ih neće prezirati.
20 – Sinovi njihovi bit će mi kao nekoć, zajednica njina preda mnom će čvrsto stajati, a kaznit ću sve njihove ugnjetače.

Jeremija 30: 21 – 24

21 – Glavar njihov iz njih će niknuti, vladar njihov isred njih će izaći. Pustit ću ga k sebi da mi se približi – jer tko da se usudi sam preda me!” – riječ je Jahvina.
22 – “I vi ćete biti moj narod, a ja vaš Bog.”
23 – Gle, nevrijeme Jahvino, jarost provaljuje, razmahuje se vihor silan, i svaljuje na glave bezbožničke.
24 – Jahvin se gnjev neće stišati dok on ne izvrši i ne ispuni naume srca svojega. U dane posljednje jasno ćete to razumjeti.

NE PROPUSTI  Knjiga Sirahova 14: Biblija i Stari zavjet

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Jeremija 30? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: