Matična mliječ je pomoć u jačanju imuniteta

Matična mliječ je pomoć u jačanju imuniteta
Zdravlje čovjeka

Pretpostavke i tvrdnje koje potkrepljuju mnogobrojna istraživanja, ali i dugogodišnja praksa narodne medicine, pokazuju da je matična mliječ doslovce dragocjena pomoć u jačanju imunosnog sustava. Takav učinak matične mliječi pripisuje se 10-hidroksidekanoičnoj kiselini (10-HDA) i gamaglobulinu koje sadrži.

Zahvaljujući 10-HDA i rojalizinu matična mliječ ima i antibiotska svojstva te baktericidno djelovanje na neke bakterije (E.coli, Salmonella sp., Proteus vulgaris, Bacilius subtilis, Staphylococcos aureus, Streptococcus apis). Prema nekim autorima matična mliječ učinkovito djeluje i protiv gljivica, virusa te nekih protozoa (Trypanosoma cruzi).

Na što i kako djeluje matična mliječ

Popis do sada utvrđenih djelovanja matične mliječi predugačak je, niti jedan prirodni niti sintetski proizvod ne može se s njom mjeriti. Zahvaljujući sterolima i acetilkolinu pomaže spriječiti niz bolesti živčanog sustava kao što su difuzna ateroskleroza u mozgu sa žarišnim oštećenjima i bez njih, astenična neuroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, mutipla skleroza te senilna demencija. Poboljšava koncentraciju i sposobnost pamćenja, poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, što uvelike potpomaže u savladavanju stresa.

Krvožilni sustav

Matična mliječ sadrži acetilkolin i niacin koji potiču širenje krvnih žila te se preporučuju osoboma s povišenim krvnim tlakom, ali i u prevenciji tromboze te za držanje kolesterola pod nadzorom.

Djeluje kao antioksidant, kožu štiti od starenja, pomaže i cijeljenju oštećene kože, a osobito oštećenja UV zračenjem. Primjenjuje se i u nekim kožnim bolestima poput seboreje na masnoj koži i rozaceje.

Smanjuje mogućnost nastanka infekcija. Kombiniranjem matične mliječi i propolisa umanjuju se menstruacijski bolovi u većine žena. U menopauzi matična mliječ smanjuje razdražljivost, ublažava depresiju, smanjuje znojenje i ublažava navale vrućine.

Istraživanja su pokazala da mliječ pridonosi i kvalitetnijem spolnom životu. Osim toga izrazito je bogata cinkom te je dragocjena pomoć u zaštiti zdravlja prostate.

I još kada je u pitanju matična mliječ

Pojačava tkivno disanje te podiže razinu energije u organizmu.

Kod djece koja su zaostajala u rastu, psihomotoričkom i mentalnom razvoju nakon uzimanja matične mliječi uočen je znatan napredak.

Dokazano je da u dojilja s problemom nedostatka mlijeka matična mliječ znatno utječe na povećanje količine istog.

U slučaju astme mliječ pruža veliku pomoć astmatičarima koji na nju nisu preosjetljivi.

Znanstveno je dokazano da mliječ može zaštititi organizam od alergije ili ublažiti alergijske simptome suprimirajući antigen, specifičnu proizvodnju imunoglobulina (IgE) i oslobađanje histamina iz mastocita te čuvajući funkciju makrofaga.

IZVOR: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: