Perut je znatno više od estetskog problema

Perut je znatno više od estetskog problema
Zdravlje čovjeka

Pityriasis Capitis, u svakodnevnom govoru perut problem je s kojim se mnogi susretnu barem jednom u životu, a neki čak i više puta godišnje. U osnovi problema je prekomjerno ljuštenje kože vlasišta. Tanke i male ljuskice kože opažaju se najprije kao “posip” na koži uz korijen kose, potom ih opažamo uzduž vlasi i na odjeći. Ljuskice odljuštene kože obično su sivkasto-bijele boje. Osim što je neugodna zbog estetskih razloga, perut je simptom i posljedica poremećaja kože vlasišta.

Obnavljanje stanica kože prirodni je proces koji ne opažamo sve dok se ne poremeti njegov ritam. No kad ljuštenje i otpadanje odumrlih stanica površinskog sloja kože postane ubrzano, a posebno kad je popraćeno pojačanim izlučivanjem sebuma, svrbežom i crvenilom, potrebno je potražiti primjerenu pomoć i poremećaj liječiti, otkloniti uzroke, a ne samo pokušavati riješiti se viška neugodnih ljuskica kože. Perut može ukazivati na neke bolesti kože vlasišta, među kojima je i »seborejički dermatitis«, a može biti povezana s prekomjernim lučenjem sebuma, tj. javiti se na masnoj kosi.

Više vrsta

Ovisno o problemu i vrsti ljuskica razlikujemo dva tipa peruti:

– Masna perut. Ljuskice kože ne padaju na ramena, ostaju priljubljene uz kožu vlasišta, “zalijepljene” su viškom sebuma na koži i vlasima. Ova vrsta peruti popraćena je jakim svrbežom i crvenilom, u velikom broju slučajeva uzrokuje pojačano ispadanje kose. Ako se zanemari, masna perut može potaknuti pojavu seborejičkog dermatitisa. Može se javljati više puta u životu ili u nekim određenim životnim razdobljima.

– Suha perut. Javlja se na dehidriranoj koži vlasišta s koje se odvajaju ljuskice. Svrbež u ovom slučaju najčešće izostaje, kosa ne ispada više no uobičajeno, ali ljuskice na kosi i odjeći predstavljaju veliki estetski problem. Ovaj oblik peruti najčešće se javlja sezonski, više zimi, dok u proljeće i ljeto nestaje.

NE PROPUSTI  Ljekovita prirodna sredstva za pročišćenje organizma

Jedan od najčešćih uzroka suhe peruti jest stres koji djeluje na probavu i za posljedicu ima ubrzano odvajanje odumrlih stanica kože vlasišta.

Zašto se javlja perut

Pojavljivanje peruti može se povezati s više čimbenika:
– Prehrana
– Metabolizam masnoća
– Poremećaji probave
– Psihički problemi
Potaknuta jednim od navedenih čimbenika ili s više njih perut se može javiti u bilo kojem dijelu godine i u svakoj životnoj dobi.

Kako prevladati problem

Na tržištu je poprilično šampona i losiona protiv peruti. Neki sadrže sredstva koja sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama ili supstancije keratolitičkog djelovanja koje potiču odvajanje odumrlih stanica kože i uspostavljaju normalan ritam obnavljanja kože. Važno je odabrati sredstvo koje uspješno suzbija prekomjerno ljuštenje, ali ne nadražuje i ne isušuje kožu i kosu. No osim što je potrebno pronaći primjereno sredstvo za suzbijanje peruti, pomoći će i promjena nekih navika.

Na što obratiti pažnju kada je u pitanju perut

Uravnotežena prehrana s dosta voća i povrća, ribe i bjelančevina

Savjetuje se izbjegavanje masne hrane i alkohola. Aminokiseline i vitamin B pomažu uspostavljanju ravnoteže vlasišta.

Pretjerivanje s uporabom proizvoda za njegu kose može donijeti više štete nego koristi

Previše gela, pjene ili laka nakon pranja dodatno će pogoršati stanje. Proizvode za njegu kose i oblikovanje frizure valja koristiti s mjerom, a izbjegavati one masne koji često izazivaju svrbež.

Svakodnevno pranje

Preporučuje se samo ako je neophodno, ali uvijek s blagim sredstvima. Šamponi agresivna djelovanja oštećuju površinski hidrolipidni sloj kože vlasišta, dovode do pretjerane suhoće. Pri odabiru šampona treba voditi računa da sadrži sredstva blaga djelovanja, ali i da odgovara tipu kose.

Kape i šeširi prijatelji su peruti, znači neprijatelji zdrava vlasišta

Nosite ih samo kad doista morate, kad vas na to prisili hladnoća. Predugo i previše često nošenje kape ili šešira remeti prirodni proces znojenja, a time i prirodni proces pročišćavanja kože vlasišta.

NE PROPUSTI  Loša prehrana je uzrok mnogih bolesti

Cjeloviti tretman u pravom trenutku

Odaberite primjereno sredstvo protiv peruti, upotrebljavajte ga prema priloženim uputama, no ne očekujte čuda ako istovremeno ne učinite ništa protiv stresa ili ne promijenite navike prehrane. Ako poduzmete sve mjere i ne uočite poboljšanje, obratite se dermatologu koji će vam propisati terapiju primjerenu vašem problemu.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: