Judita 14: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Jdt 14

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Judita 14. Judita je jedna od knjiga Svetoga pisma, dio Staroga zavjeta. Pripada u deuterokanonske knjige. Kratica knjige je Jdt. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – MENU

Judita 14

Jdt 14: 1 – 5

1 – Judita im reče: “Poslušajte me, braćo! Uzmite ovu glavu i objesite je na krunište naših zidina.
2 – Čim zora zarudi te sunce obasja zemlju, neka se svatko maši svog oružja i svi hrabri muževi neka izađu iz grada. Izabrat ćete im vođu kao da tobože hoćete sići u ravnicu, na asirske predstraže. Ali nećete sići.
3 – Oni će pograbiti svoje oružje, otići će u tabor i probudit će zapovjednike asirske vojske. Zajedno će otrčati k Holofernovu šatoru, i kad Holoferna ne nađu, spopast će ih užas i pobjeći će ispred vas.
4 – Vi i svi koji žive u granicama Izraela, progonite ih i uništite na putu njihova uzmaka.
5 – Ali prije nego sve to izvedete, pozovite mi Ahiora Amonca da svojim očima prepozna onoga koji je prezreo kuću Izraelovu a njega poslao k nama u smrt.”

Jdt 14: 6 – 10

6 – Pozvaše Ahiora iz Ozijine kuće. Kako dođe i vidje Holofernovu glavu u rukama jednog od članova narodnoga zbora, sruši se na zemlju i onesvijesti.
7 – Kada se osvijestio, baci se do nogu Juditi, pokloni joj se i uskliknu: “Blagoslovljena da si u svakome šatoru Judinu i u svakom narodu! Svatko će drhtati od straha kad čuje tvoje ime!
8 – A sada mi pripovjedi što si sve izvela ovih dana.” Judita mu usred mnoštva pripovjedi sve što je učinila od onoga dana kad je otišla pa do tada, do toga razgovora s njima.
9 – Kad je završila kazivanje, narod počne klicati od radosti: svim gradom odjeknuše radosni povici.
10 – Tada Ahior, vidjevši što je sve učinio Bog Izraelov, povjerova čvrsto u Boga te se dade obrezati i tako bi pribrojen narodu Izraelovu.

NE PROPUSTI  Prva Petrova poslanica 1: Biblija i Novi zavjet

Judita 14: 11 – 15

11 – A kad zarudje zora, objesiše Holofernovu glavu na zidine. Svaki pograbi svoje oružje te jurnuše u odredima niz padine.
12 – Kada ih Asirci ugledaše, obavijestiše svoje zapovjednike. Ovi pođoše zapovjednicima, tisućnicima i ostalim časnicima svojim.
13 – Dođoše do Holofernova šatora pa kazaše upravitelju njegovih dobara: “De probudi našega gospodara. Oni su se robovi usudili sići i napasti nas da zauvijek budu uništeni.”
14 – Bagoa uđe i pljesnu rukama pred šatorskim zastorom: mišljaše da Holoferno spava s Juditom.
15 – Ali kako se nitko ne odazva, razmaknu zastore, uđe u ložnicu i nađe truplo bačeno na prag: glave nigdje, bijaše odnesena.

Jdt 14: 16 – 19

16 – Kriknu iza glasa te plačući, jecajući i snažno zapomažući rastrga na sebi haljine.
17 – Uđe zatim u šator u kojem je boravila Judita i ne nađe je. Onda otrča k narodu i povika:
18 – “Ovi su robovi podmukli: jedna sama Hebrejka osramotila je dom kralja Nabukodonozora. Evo Holoferna na zemlji, ali glave na njemu nema.”
19 – Kad zapovjednici vojske asirske čuše te riječi, razderaše na sebi haljine, dušu im spopade silan strah, a taborom im se prolomiše oštri krikovi i silna kuknjava.

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Judita 14? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: